Jak powstają opakowania z tworzyw sztucznych do żywności?
źródło: Materiał partnera
2021-01-25r.
Tworzywo sztuczne powstało na początku XX wieku i bardzo szybko zaczęło być wykorzystywane na masową skalę. Wynalezienie plastiku na zawsze zmieniło wszystkie gałęzie gospodarki, w tym branżę spożywczą. Plastik nie tylko zabezpiecza artykuły żywnościowe przed zanieczyszczeniem i działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć i promieniowanie UV, ale także ułatwia ich transport i przechowywanie. Co sprawia, że jest tak wytrzymały? Dzięki jakim technologiom zyskuje powtarzalność kształtów? Sprawdziliśmy!
Z czego powstają opakowania do żywności?
Do produkcji opakowań z tworzywa sztucznego najczęściej wykorzystuje się polipropylen oznaczany numerem 5 oraz symbolem PP. To bezbarwny i bezwonny materiał, który pod wpływem odpowiedniej temperatury można dowolnie kształtować. Polipropylen jest lekki i łatwy w transporcie, a także odporny na uszkodzenia mechaniczne i działanie wielu czynników chemicznych (w tym kwasów, soli i zasad). Dzięki temu, że w żaden sposób nie wpływa na smak, zapach czy właściwości żywności, może być wykorzystywany w branży spożywczej. Choć plastik nie jest tworzywem biodegradowalnym, świetnie nadaje się do recyklingu.
Obecnie do produkcji plastikowych pojemników spożywczych najczęściej wykorzystuje się dwie technologie: termoformowanie oraz formowanie wtryskowe. Czym się różnią te dwa rozwiązania?
Na czym polega formowanie wtryskowe?
Formowanie wtryskowe polega na modelowaniu pojemników z uplastycznionego tworzywa sztucznego. Opakowania plastikowe do żywności powstałe w tej technologii charakteryzują się wysoką jakością i odpornością. Wykorzystywane są m.in. przez producentów lodów i nabiału. Korzystają z niej też producenci marek premium, którym szczególnie zależy na estetyce opakowań.
Jak wygląda termoformowanie opakowań z tworzywa sztucznego?
Termoformowanie to proces automatyczny lub półautomatyczny, w którego trakcie ze sztywnych folii polipropylenowych lub polistyrenowych formuje się opakowania o określonym kształcie. To jedna z najpopularniejszych alternatyw dla formowania wtryskowego. Plastikowe pojemniki spożywcze powstałe w procesie termoforomowania są chętnie wykorzystywane w branży gastronomicznej. Produkuje się z nich m.in. jednorazowe kubki na zimne napoje, pudełka cateringowe lub pojemniki do lodów. Opakowania powstałe tą metodą są lekkie i wytrzymałe. Odpowiednio posegregowane mogą zostać ponownie wykorzystane.
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo