5 pomysłów na szybkie, jesienne obiady
źródło: Materiał partnera
2020-09-29r.
Jesień w pełni! To pora roku, która przynosi ze sobą mnóstwo dobroczynnych składników - grzyby i warzywa, które już za niedługo staną się mniej dostępne, powinny jeszcze królować na naszych stołach. Oto 5 wspaniałych przepisów na jesienny obiad, z których każdy może wybrać to, co najbardziej mu się podoba. Dania są proste, szybkie, a do ich przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Spróbujesz?
Co przyrządzić na jesienny obiad?
Jeśli szukasz pomysłu na jesienny obiad, świetnym wyborem będzie zapiekanka. To gorące danie, które szybko po wyjęciu z piekarnika, wypełni kuchnię i cały dom przyjemnym zapachem. Jakie składniki wybrać do obiadowej zapiekanki? Jesienią warto korzystać z sezonowych produktów, których jest jeszcze pod dostatkiem. Ostatnio coraz bardziej słynna jest zapiekanka z dyni – lekko słona, orzechowa i jednocześnie delikatna. Jej smak możesz podkreślić syropem. Dynię skrop oliwą przed włożeniem do piekarnika. Jako niedzielny obiad idealnie sprawdzi się kalafior z mięsem mielonym. Można podawać je z łagodnym serowym sosem lub dodać mu ostrości za pomocą polewy paprykowej. Kolejną propozycją jest zapiekanka wołowo-ziemniaczana. Pieczemy ją tak długo, aby ziemniaczany wierzch stał się rumiany i chrupiący.
Jakie składniki sprawdzą się jesienią w kuchni?
Nasza kolejna propozycja na syty, jesienny obiad to oczywiście pieczenie. Może to być kurczak, pieczony w całości lub nadziewany schab. Jeśli planujesz uroczysty, rodzinny obiad, może warto wziąć pod uwagę pieczeń wieprzową po myśliwsku. Marynatę z łatwością przygotujesz ze startych warzyw – pietruszki, selera, marchewki. Takie połączenie nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale również jest bardzo pyszne. Do pieczeni możesz podać zasmażaną kapustę, która idealnie dopełni smak dania. Przygotowując mięsa, warto również pamiętać o dyni, która będzie świetnie komponować się ze smakiem mięsa.
Jeśli tylko trafisz na piękną pogodę - nie kończ za szybko sezonu grillowego. Skorzystaj ze słońca i przygotuj grilla – zapiekane szaszłyki wołowe z papryką to idealne rozwiązanie. Dobierz do nich sezonowe warzywa, które wspaniale dopełnią całość dania. Jako dodatek do dania, możesz przygotować dowolną kaszę.
Jesienią idealnie sprawdzą się również w kuchni produkty pszenne, takie jak otręby pszenne, mąka gryczana czy płatki jaglane. Warto wykorzystywać je do przygotowywania codziennych dań.
Jesień to również czas dla tych, którzy nie przepadają za daniami mięsnymi. Wydawać by się mogło, że tylko wiosną i latem można przygotować dania z sezonowych produktów. Jesienią jednak również można wykonać tego typu dania. Warto wykorzystać dostępność bakłażanów i cukinii, z których z łatwością można przyrządzić pyszne dania. W połączeniu z marchewką, cebulą, imbirem oraz orientalnymi przyprawami stworzą bardzo pyszne kompozycje smakowe. Tego typu kolorowe dania można podawać z makaronem, ryżem lub pajdą świeżego pieczywa. Grillowany bakłażan ma zaś szansę zastąpić klasyczne kotlety. Jeśli zaserwujesz go z ziemniakami i surówką, otrzymasz pyszne danie na obiad. Jakie warzywa nadają się również do grillowania? Warto spróbować cukinii i papryki.
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo