Jaki deser można zrobić na szybko? 3 pomysły
źródło: Materiał partnera
2020-09-18r.

Każdego od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego. Wówczas zamiast wybierania gotowych rozwiązań, warto spróbować przygotować coś we własnym zakresie. Istnieje wiele przepisów na szybkie i smaczne desery. Wiele z nich można podawać w pucharkach, aby zaskakiwały one nie tylko smakiem, ale również tym, w jaki sposób się prezentują.
Galaretka z bitą śmietaną w pucharkach
Ten przepis może zaskoczyć wiele osób, ponieważ mimo prostej formy, jest w stanie spełnić wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do jego przygotowania potrzebnych jest zaledwie kilka składników:
- galaretka owocowa (smak dowolny),
- bita śmietana,
- wiórki czekoladowe.
Galaretkę należy przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie wstawić ją na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po upływie wskazanego czasu należy pokroić ją tak, aby powstało mnóstwo kolorowych kwadracików, którymi należy wypełnić pucharki deserowe (np. te pochodzące z oferty: https://pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki). Kolejnym i ostatnim krokiem jest nałożenie bitej śmietany na galaretkę i posypanie jej wiórkami czekoladowymi.
Tiramisu na szybko
Włoski deser tiramisu sam w sobie nie jest szczególnie trudny w przygotowaniu. Jednak można go jeszcze bardziej uprościć, aby przyspieszyć jego degustację. Potrzebne będą następujące składniki:
- 200 g biszkoptów,
- 200 g serka mascarpone,
- 75 g cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 50 ml espresso,
- 50 ml amaretto.
Biszkopty należy namoczyć w mieszance kawy i alkoholu, a następnie wyłożyć nimi dno przygotowanych wcześniej pucharków deserowych. Serek mascarpone wymieszany z cukrem nałożyć na biszkopty i przykryć kolejną warstwą nasączonych ciastek. Całość posypać kakao.
Kopiec kreta podany w pucharkach
Kakaowe ciasto z kremem bananowym w kształcie kopca kreta to absolutny hit ostatnich lat. Warto wiedzieć, że deser ten można przygotować w bardzo uproszczonej wersji, która nadaje się do tego, aby podawać ją w pucharkach deserowych.
Potrzebne będą:
- biszkopty kakaowe lub herbatniki,
- 750 ml śmietany 36%,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 dojrzałe banany,
- 1 łyżka kawy rozpuszczanej.
Biszkopty kakaowe lub herbatniki należy pokruszyć i podzielić na dwie części, a następnie jedną z nich wyłożyć dno pucharków deserowych. Teraz trzeba przejść do przygotowania kremu. Śmietanę ubić i dokładnie wymieszać z kawą rozpuszczalną, cukrem pudrem i wiórkami z czekolady mlecznej. Ważne jest to, aby powstała masa nie miała grudek, więc warto posłużyć się mikserem. Powstały krem należy wyłożyć na warstwę pokruszonych ciastek zaś banany pokroić w plasterki i poukładać je na kremie. Całość przykryć pozostałą częścią biszkoptów lub herbatników. To wszystko!
Istnieje również alternatywna wersja tego deseru. Zamiast kremu można użyć lodów bananowych lub śmietankowych. Wówczas będzie to idealna propozycja na gorące, letnie dni. Można użyć gotowych lodów lub przygotować je we własnym zakresie. W tym drugim przypadku z pewnością będą o wiele smaczniejsze!
Przeczytaj także: 2 sprawdzone przepisy na lody domowe.
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo