Dania z owocami morza – co musisz o nich wiedzieć?
źródło: Materiał partnera
2022-10-07r.
Owoce morza uchodziły w Polsce za składnik wykwintny. Było to związane z ich bardzo ograniczoną dostępnością oraz wysoką ceną. Jednak obecnie ten trend się zmienia, a owoce morza w różnej postaci dostępne są niemal w każdym supermarkecie. Polacy coraz chętniej sięgają po dania z owocami morza, a także samodzielnie przygotowują takie posiłki. Czy wiesz, w jaki sposób je jeść?
Chociaż ten rodzaj potraw wydaje się dość egzotyczny, to owoce morza jako surowiec kulinarny znane były na niektórych terenach Polski od wieków. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają krewetki, ostrygi oraz przegrzebki. Dzięki rozwijającym się możliwościom transportu tych składników, w kraju dostępne są dziś owoce morza z bardzo odległych terenów. Co trzeba o nich wiedzieć?
Dania z owocami morza – idealne na randkę?
Krewetki, homary, ostrygi i przegrzebki uchodzą za idealne dania na romantyczną kolację. Uważa się, że są jednym z najsilniejszych afrodyzjaków. Doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, masłem, śmietaną oraz winem – najlepiej białym i wytrawnym. Tak przygotowane danie będzie bazą wykwintnej kolacji, niezależnie od tego, czy zjecie je w eleganckiej restauracji, czy przy świecach, w domu. Przygotowanie owoców morza wymaga nieco doświadczenia i dobrego smaku, jednak z pewnością znajdziesz proste przepisy, które pozwolą Ci cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Właściwości zdrowotne
Owoce morza nie stanowią jednorodnej grupy składników, jednak większość z nich zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przegrzebki, homary, raki czy krewetki są bogatym źródłem białka. Zawierają także wiele witamin, np. z grupy B oraz szereg minerałów. Można w nich znaleźć również spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo ważne dla pracy mózgu i prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Owoce morza są też niskokaloryczną alternatywą dla mięsa, odpowiednio przyrządzone będą stanowić urozmaicenie diety odchudzającej.
Kto nie powinien spożywać owoców morza?
Chociaż owoce morza są bardzo smaczne i posiadają wiele cennych dla zdrowia substancji, to niektóre osoby nie powinny ich spożywać. Do tej grupy należą:
- kobiety ciężarne – zaleca się im unikanie owoców morza ze względu na właściwości alergizujące oraz zwiększone ryzyko zatruć pokarmowych.
- osoby chorujące na dnę moczanową – spożywanie owoców morza powoduje zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi, co przyczynia się do nasilenia dolegliwości.
- małe dzieci – w zależności od konkretnego rodzaju, owoców morza nie powinno się podawać dzieciom w pierwszych 2 latach życia lub dłużej.
Owoce morza – silny alergen
Ryby i owoce morza uważane są za jedne z silniejszych alergenów. Spożycie przez osoby uczulone nawet niewielkich ilości może prowadzić do gwałtownej reakcji alergicznej. Jeśli jednak nie masz tego rodzaju nadwrażliwości, to dania z owocami morza będą dla Ciebie bezpieczne. Jeśli nie wiesz, czy masz taką alergię, to warto sprawdzić to u lekarza. Podczas egzotycznych wakacji, lepiej nie testować takich przysmaków po raz pierwszy.
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo