Jaki sprzęt gastronomiczny jest niezbędny w profesjonalnej kuchni?
źródło: Materiał partnera
2021-08-02r.
Czy ktokolwiek wyobraża sobie profesjonalną kuchnię gastronomiczną bez sprzętu? W końcu to dzięki niemu kucharze mogą przygotowywać wiele pysznych dań dla gości restauracji. Sprzęt gastronomiczny zdecydowanie ułatwia codzienność w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Powinien on być jednak nieco inny niż ten, który znajduje się w naszych domach. Uwzględniając jednak fakt, że wybór tego typu sprzętów jest ogromny, postanowiliśmy zebrać w całość wszystkie niezbędne maszyny i przedstawić je w tym artykule. Zachęcamy do przeczytania!
Urządzenia służące do obróbki mechanicznej żywności
W restauracjach nie może zabraknąć między innymi sprzętów do obróbki mechanicznej żywności. Gdyby nie one, to goście w lokalach gastronomicznych znacznie dłużej czekaliby na zamówione przez siebie dania z menu. Ich zadaniem jest przyspieszenie pracy na kuchni, a także ułatwienie monotonnych czynności takich jak mieszkanie, czy cięcie. Do najpopularniejszych zaliczamy:
- szatkownice gastronomiczne - wykorzystywane są podczas cięcia, siekania oraz krojenia różnych produktów - najczęściej warzyw i owoców;
- profesjonalne blendery - służą one do emulgowania i upłynniania, korzysta się z nich zwłaszcza podczas przygotowywania zup, czy sosów;
- krajalnice żywności - są wykorzystywane do krojenia wędlin, serów i innych produktów spożywczych;
- maszyny do mielenia mięsa;
- miksery - to urządzenia, które służą do rozcierania, urabiania i ubijania m.in. ciast.
Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny znajdziesz u niemieckiego producenta FEUMA pod adresem: https://feuma.de/pl
Urządzenia służące do obróbki termicznej żywności
To właściwie najważniejsza grupa urządzeń. Bez nich nie mogłaby funkcjonować żadna kuchnia gastronomiczna! W końcu restauracje to miejsca, gdzie każdego dnia trzeba dużo smażyć, gotować, czy piec, natomiast wszystkie te czynności wymagają odpowiednich sprzętów. Niezbędne są m.in.:
- piece konwekcyjno-parowe - wykorzystuje je się do smażenia, gotowania oraz oczywiście pieczenia. Są to dość uniwersalne urządzenia, ponieważ zastępują nawet kilka innych sprzętów! Jest to idealny wybór do niewielkich kuchni;
- płyty grillowe grzewcze - na nich smaży się przeróżne potrawy takie jak schabowe, steki, mielone, czy naleśniki;
- salamandry - popularne urządzenia w gastronomii, które są jednostkami grzewczymi. Korzysta się z nich m.in. do grillowania szaszłyków, czy topienia serca;
- frytkownice gastronomiczne - wbrew pozorom możemy w nich przygotowywać znacznie więcej niż tylko frytki. Świetnie nadają się do przygotowywania ryb czy pączków;
- sprzęty do gotowania sous-vide - jest to metoda gotowania potraw, w której żywność zamyka się szczelnie w plastikowej torebce próżniowej, a następnie długo gotuje na parze w niskich temperaturach.
Jak możemy zauważyć, każda restauracja czy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w wiele urządzeń. Jest to jeden z najważniejszych czynników, który trzeba spełnić, by móc serwować gościom pyszne dania!
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo