Kawa Yellow Bourbon
źródło: Materiał partnera
2025-05-19r.

Ziarna kawowca mogą mieć różne gatunki. Najczęściej spotykanym jest arabika, która również ma wiele odmian botanicznych. Kawa różni się smakiem, aromatem, profilem sensorycznym za sprawą warunków klimatycznych, w których rośnie, obróbki i wypalenia. Zatem arabika arabice nie równa – przekonaj się, czym wyróżnia się odmiana botaniczna Yellow Bourbon i dlaczego warto wybrać właśnie te ziarna.
Czym wyróżnia się kawa Yellow Bourbon?
Yellow Bourbon to gatunek arabiki, który powstał w Brazylii w wyniku połączenia kilku tradycyjnych wariantów. Nazwa pochodzi od charakterystycznego koloru dojrzałych owoców. Mówi się, że doszło do tego w wyniku eksperymentów Francuzów w XVIII wieku, którzy chcieli założyć uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim. Owoce kawowca z naturalnego czerwonego koloru zmieniły barwę na żółtą. Są mniejsze, ale dają większe plony niż inne odmiany.
Yellow Bourbon cechuje się unikalnymi nutami smakowymi dlatego często jest wybierana przez palarnie i kawiarnie, które specjalizują się z kawie wysokiej jakości. Jest uprawiana głównie na wyższych wysokościach i na glebach bogatych w minerały, co korzystnie wpływa na jakość ziaren oraz intensywność smaku po zaparzeniu. Plantacje w Minas Gerais i Espírito Santo to jedne z najpopularniejszych, które wyspecjalizowały się w uprawie tego gatunku. W jednej paczce znajdziesz nuty czekoladowe, orzechowe, a jednocześnie lekkie owocowe akcenty. W sklepie https://coffeelove.pl/ znajdziesz kawy tej ciekawej odmiany, które między innymi dzięki swoim walorom smakowym trafiły do segmentu speciality.
Jak smakuje ta odmiana kawy?
Kawa Yellow Bourbon to napój o bogatym, wielowymiarowym smaku. Można wyczuć delikatną słodycz, owoce i kwiaty. Pełnię smaku poczujesz parząc ją z wykorzystaniem alternatywnych metod parzenia. Będzie również świetna pod espresso, zarówno solo, jak i jako baza do kaw mlecznych. Cechuje ją niska kwasowość, co z pewnością zaskoczy wiele osób. Za smak odpowiada również obróbka. Plantacje kawy znajdują się głównie w górach, dlatego zbiory odbywają się ręcznie. Następnie trzeba usunąć z nich skórę i suszy się je na słońcu. Takie działanie sprawia, że wszystkie słodkie olejki zostają zatrzymane wewnątrz ziaren i uwalniają się dopiero po zaparzeniu. Jeżeli jesteś ciekawy jak smakuje ta odmiana, zajrzyj na stronę https://coffeelove.pl/pl/c/Kawa-miesiaca/546. Znajdziesz tam wysokiej klasy ziarna w atrakcyjnych cenach!
Warto pamiętać, by przed zakupem paczki Yellow Bourbon sprawdzić jej stopień wypalenia (powinien odpowiadać metodzie palenia). Trzeba również zmielić je tuż przed parzeniem. Dzięki temu wydobędziesz pełnię smaku i idealny balans. W dripie czy alternatywnych metodach bardziej czuć kwasowość niż w espresso. Z koeli w amerciano bez problemu rozsmakujesz się w czekoladowych i orzechowych smakach. Warto spróbować tej odmiany!
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo