Z pasiek nie tylko miód
źródło: Materiał partnera
2021-10-21r.
Pszczoły kojarzymy powszechnie z zapylaniem i produkcją miodu. Teoretycznie jest to obraz jak najbardziej słuszny, ale nie do końca pełny. Pasieki oferują nam także inne produkty, może nie tak popularne i łatwe do pozyskania, ale równie cenne dla organizmu.
Miód na pierwszym miejscu
Miód obecny jest w naszej kulturze od setek albo i tysięcy lat. Nie tylko zresztą naszej – pszczołom od wieków podbierano miód w każdym miejscu, w którym żyły. Stosowano go jako lekarstwo na rozmaite dolegliwości, bazę do produkcji trunków wyskokowych, w kuchni a nawet jako środek płatniczy. Był i jest ceniony za swoje walory smakowe i działanie prozdrowotne, które przecież jest bardzo szerokie. Większość specjalistów jest zdania, że dosłownie łyżka czy dwie miodu dziennie zadziała stymulująco na układ immunologiczny podnosząc odporność organizmu. Prócz tego jak wiadomo miód stosowany jest także jako środek wspomagający leczenie w dolegliwościach związanych z układem trawienia, krążenia, oddechowym, nerwowym. Wpływa pozytywnie na serce, trzustkę, wątrobę, ma działanie antybakteryjne i bakteriostatyczne. Ale o ile chyba wszyscy wiedzą jak pszczoły robią miód i jakie ma właściwości, to ta wiedza niekoniecznie obejmuje inne produkty, które może nam zaoferować pasieka.
Nie tylko nektar
Do ula pszczoły znoszą nie tylko nektar ale też pyłek kwiatowy. Pszczoły oblatując kwiaty zbierają te mikroskopijne ziarenka pyłku, sklejają ze sobą używając śliny, a następnie wkładają do koszyczków umieszczonych na nogach. Ten właśnie pyłek w ulu pożytkowany jest na przeróżne sposoby, jest bowiem niezbędny zarówno pszczołom najmłodszym (larwom), jak i dorosłym osobnikom w celu zimowania. W tym celu pszczoły przetwarzają go na pierzgę, przypominającą twarde, malutkie kamyki. Ale zanim to się stanie, pyłek może być też przejęty przez pszczelarza i w ten sposób trafić do naszych domowych spiżarniani i apteczek.
Jakie właściwości ma pyłek pszczeli? W pewnym sensie podobne do miodu, ponieważ jest bogactwem cennych dla organizmu składników. To aminokwasy, witaminy, mikroelementy, pierwiastki, fenole. Bogactwo tych składników jest tak ogromne, że pyłek pszczeli jest zaliczany do superfood, super pożywienia – podobnie zresztą jak sam miód. Stosuje się go na anemię, jako środek wspomagający regenerację organizmu, przy zatruciach, problemach z trawieniem a nawet dolegliwościach na tle nerwowym. Oczywiście pyłek kwiatowy na odporność również wpływ ma bardzo duży, stąd zaleca się przyjmowanie go przez cały sezon. Popularne jest np. mieszanie pyłku z miodem, bo w takiej postaci jest go łatwiej jeść. Nie jest to jednak konieczne, a może być też niewskazane. W czystej formie pyłek kwiatowy mogą bowiem jeść również cukrzycy. Wystarczy rozetrzeć go na proszek (same ziarenka niezbyt przyjemnie „strzelają” w zębach) i przyjmować łyżkę lub dwie dziennie (dawka dla osoby dorosłej).
Metody naturalne, zarówno jeśli chodzi o leczenie, jak i zapobieganie chorobom i budowanie odporności organizmu, stosowane są od wieków. I chociaż niektóre nie przetrwały próby czasu i nie zostały potwierdzone przez nowoczesną wiedzę medyczną, to akurat miód i pyłek pszczeli stoją na czele listy produktów, które warto stosować dla zdrowia. Popularność miodu jest powszechnie znana, ale może nadszedł już czas, by wprowadzić do diety także pyłek kwiatowy? Porada może być szczególnie cenna dla diabetyków, którzy przecież od miodu powinni stronić, a odporność gra w ich przypadku niebagatelną rolę.
Polecamy
- Agregaty Płock
- Akumulatory Płock
- BHP - usługi
- Biuro Rachunkowe
- Domy Grabiny Zameczek
- Drony Płock
- Grawer - zegarmistrz
- Hotel Tumski
- Kamerzysta Płock
- LBN PróbMet
- Piekarnia, Sklep spożywczy
- PIWPOL
- Polskie Biuro Podróży Płock Sp. zo.o.
- Pozycjonowanie firm
- Pozycjonowanie stron
- Salon Zegarmistrzowski Ludomir Lewandowski
- Stylowe Meble Płock
- szkolenia.plock.pl
- wodawcenie.pl
- Wyceny, Rzeczoznawstwo